Kendi işyerimde sigortalı olabilirmiyim?


Soru : Merhabalar Ben Kerim Yüksel, size bir sual sormak isterim. Kendi adıma bir işyeri açtım ve araştırmalarım sonucunda SSK’dan daha kısa sürede emekli olacağımu öğrendim. Acaba kendi işyerimde sigortalı olabilir miyim ? Bu işlem başka hangi şekilde yapılıyor. Bana net olarak informasyon aktarsanız memnuniyet duyarım. Saygılarımla,

yanıt : Kerim Bey, Kendi işyerinizde 4/a kapsamında sigortalı olamazsınız. 5510 sayılı yasanın yürürlük tarihi olan 1 Ekim 2008’den önce, işveren olan, şirket ortağı olan ve işyeri sahibi olan bütün kişiler, kendi işyerlerinde sigortalı (SSK’lı) olarak gösterilebiliyorlardı.
1 Ekim 2008’den sonrasında, kendi işyerlerinde SSK’lı gösterilecek kişiler, yasa koyucu tarafından sınırlandırılmıştır.

Biraz daha detaya girersek;

Kendi işyerinde halen ve günümüzde SSK’lı olarak gösterilecek kişileri açıklamaya çalışacağız.
5510 sayılı yasanın 81. Maddesinde, “4’üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı, 4’üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı bildirilemezler.” İfadeleri bulunmaktadır. Bu ifade ile, işveren konumundaki kişilerin kendi işyerlerinden kendilerini SSK’lı olarak bildirmelerinin önüne geçilmiştir.

Ancak, SGK’nın 2013/11 sayılı genelgesiyle, işverenlerin kendi işyerlerinde SSK’lı gösterilemeyeceği kaideına istisna getirilmiştir. Şöyle ki; Anılan genelgede, “1/10/2008 tarihinden önce kendilerine ilişkin yada ortak oldukları işyerlerinde ortaklıklarının başladığı tarihte veya öncesinde, Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında (SSK) sigortalı olanlardan, 1/10/2008 tarihinden sonra da bu çalışmaları devam edenlerin, bu Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi prim ödemesi olanların sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar devam ettirilir.” denilerek, 1/10/2008 tarihinden önce kendi işyerlerinden kendilerini SSK’lı olarak bildirmeye başlayanlara SSK’lı sigortalılık kesintiye uğrayıncaya kadar SSK’lı sigortalılıklarının devam ettirmelerine imkân sağlanmıştır.

Örnek olarak, kocasına ve kendisine ilişik şirket şeklindeki kreşte SSK’lı olarak 01.08.2001’den beri çalışan kadın A, bu işyerindeki SSK sigortalılığı kesintiye uğramadığı sürece, kendi işyerinden SSK sigortalısı oluşu, 2008’den sonra da devam edecektir.
Normal şartlarda işverenlerin Bağ-Kur veya yeni adıyla 4/b sigortalısı olması gerektiği hepimiz tarafınca bilinmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çalışılmadığına Dair Bildirim Giriş Sistemi Geçici İş Göremezlik İşveren İşlemleri

Sosyal Güvenlik Kurumu Tahsilat Sistemi

İsteğe Bağlı Sigorta Nasıl Kapatılır Dilekçe Örneği