Sgk İlave Ücret Alınmayacak Kişiler


Bugünkü yazımızda ilave ücret alınmayacak sıhhat hizmetleri mevzusunda SGK mevzuatları neleri kapsıyor onları irdeleyeceğiz. Öncekle ilave ücret kavramının ne olduğunu öğrenelim.

İlave Ücret Nedir?

Kurumla sözleşmeli; vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kuruluş ve kurumları;SUT ve eklerinde yer alan sıhhat hizmetleri işlem bedellerinin tamamı üzerinden Kurumca belirlenen oranı geçmemekkaydıyla Kuruma satmaca edilebilen tutarlar esas alınarak kişilerden ilave ücret alabilir.

Yükseköğretim kurumlarına ilişkin sağlık hizmeti sunucularında (vakıf üniversiteleri hariç)öğretim üyeleri tarafınca mesai saatleri dışında bizzat verilen sağlık hizmetleri için poliklinik muayenelerinde bir katını, diğer hizmetlerde yüzde ellisini geçmemek üzere, Kuruma fatura edilebilen tutarlar esas alınarak kişilerden ilave ücret alınabilir. Ancak alınacak ilave ücret bir defada asgari ücretin iki katını geçemez.

Aşağıda belirtilen sıhhat hizmetlerinden hiçbir şekilde ilave ücret alınmayacaktır.

Acil servislerde verilen ve SUT eki EK-8 listesinde yer alan 520.021 kodlu “Yeşil alan muayenesi” adı altında Kuruma fatura edilebilen sağlık hizmetleri hariç olmak üzere, acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri,
• Yoğun bakım hizmetleri,
• Yanık tedavisi hizmetleri,
• Kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri),
• Yenidoğana verilen sıhhat hizmetleri,
• Organ, doku ve hücre nakilleri,
• Doğumsal anomaliler için meydana getirilen cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri,
• Diyaliz tedavileri,
• Kardiyovasküler cerrahi işlemleri için (öğretim üyesi tarafınca SUT’un 4.1.1 numaralı maddesi kapsamında verilen sağlık hizmetleri hariç), otelcilik hizmetleri dahil olmak herhangi bir ilave ücret alınamaz. Ancak (1) numaralı bentte sayılan işlemlerden aslabir şekilde ilave ücret alınamaz.

Kimlerden İlave Ücret Alınmaz?
Otelcilik hizmetleri ve istisnai sıhhat hizmetleri hariç olmak üzere aşağıda belirtilenkişiler ile a, b ve c bentlerinde sayılan kişilerin bakmakla yükümlü olduğu kişilerdenilave ücret alınamaz.

A) 1005 sayılı Kanun hükümlerine bakılırsa şeref aylığı alan kişiler,

b) 2330 sayılı Kanun hükümlerine bakılırsa aylık alan kişiler,

c) Harp malûllüğü aylığı alanlar ile 3713 sayılı Kanun kapsamında aylık alanlar,

ç) Tedavileri neticelanıncaya yada maluliyetleri kesinleşinceye kadar; 3713 sayılıKanunun 21 inci maddesinde sayılan olaylara maruz kalmaları nedeniyle yaralananlar.

Katılım hisseı Alınmayacak Haller, sağlık Hizmetleri ve Kişiler
(1) İş kazasına uğrayan veya meslek hastalığına tutulan sigortalıdan, bu durumları nedeniyle sağlanan sağlık hizmetleri için SUT’un 3.2.1 (ayakta tedavide doktor ve dişhekimi muayenesi katılım hisseı), 3.2.2 (ayakta tedavide sağlanan ilaçlar için katılım hisseı) ve 3.2.3 (tıbbi araç-gereç katılım hisseı) numaralı maddelerde tanımlanan katılım payları alınmaz.
(2) Askerî tatbikat ve manevralarda sağlanan sıhhat hizmetleri için SUT’un 3.2.1, 3.2.2 ve 3.2.3 numaralı maddelerde tanımlanan katılım payları alınmaz.
(3) 5510 sayılı Kanunun 75 inci maddesinde yer alan afet ve savaş hali nedeniyle sağlanan sıhhat hizmetleri için SUT’un 3.2.1, 3.2.2 ve 3.2.3 numaralı maddelerde tanımlanan katılım payları alınmaz.
(4) 5510 sayılı Kanunun 94 üncü maddesinde tanımlanan kontrol muayenelerinden SUT’un 3.2.1 numaralı maddede tanımlanan katılım payı alınmaz.
(5) Acil servislerde verilen ve SUT eki EK-8 listesinde yer alan 520.021 kodlu “Yeşil alan muayenesi” adı altında Kuruma satmaca edilebilen sıhhat hizmetleri hariç olmak üzere acil servislerde verilen sıhhat hizmetleri, bedeli Kurumca karşılanmayan ayakta tedavide doktor ve diş hekimi muayeneleri, sağlık Bakanlığı tarafından sözleşme yapılmış, görevlendirilmiş veya yetkilendirilmiş aile hekimi muayeneleri ile SUT’un 2.3 numaralı maddesinde belirtilen sağlık kurumları/ kuruluşları tarafınca sunulan sağlık hizmetlerinde SUT’un 3.2.1 numaralı maddesinde tanımlanan katılım payı alınmaz.
(6) Kurumca finansmanı sağlanan kişiye yönelik koruyucu sıhhat hizmetleri için SUT’un 3.2.1, 3.2.2 ve 3.2.3 numaralı maddelerinde tanımlanan katılım payları alınmaz.
(7) sağlık raporu ile belgelendirilmesi şartıyla; Kurumca belirlenen SUT Eki “Ayakta Tedavide doktor ve Diş Hekimi Muayenesi Katılım payı Alınmayacak Kronik Hastalıklar listesi”nde (EK-9/C) yer alan kronik hastalıklarda, kişilerin bu hastalıkları ile ilgili branştaki ayaktan muayenelerinde SUT’un 3.2.1 numaralı maddesinde tanımlanan katılım payı alınmaz. Ancak; aynı muayenede Kurumca belirlenen katılım hisseı alınmayacak kronik hastalıklar listesinde yer almayan başka bir tanının da tespit edilmesi ve/veya bu tanıya yönelik tedavinin düzenlenmesi halinde SUT’un 3.2.1 numaralı maddesinde tanımlanan katılım payı alınır.
(8) tetkik ve tahliller ile diğer tanı yöntemlerinde kullanılan ilaçlardan, yatarak tedavilerde kullanılan ilaçlardan, sıhhat raporu ile belgelendirilmek şartıyla SUT eki “Hasta Katılım oranından Muaf İlaçlar listesi” nde (EK-2) yer edinen ilaçlardan SUT’un 3.2.2 numaralı maddesinde tanımlanan katılım payı alınmaz.
(9) Tıbbi sarf malzemeleri ile SUT’un 3.2.3 numaralı maddesinin (1) numaralı fıkrasında yer almayan tıbbi malzemelerden katılım payı alınmaz.
(10) sıhhat raporu ile belgelendirilmek şartıyla; organ, doku ve kök hücre nakline ilişkin sağlık hizmetleri için SUT’un 3.2.1, 3.2.2 ve 3.2.3 numaralı maddelerinde tanımlanan katılım payları alınmaz.
(11) 1005 sayılı İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine gore şeref aylığı alan kişiler ile bunların eşlerinden, SUT’un 3.2.1, 3.2.2 ve 3.2.3 ve 3.2.4 numaralı maddelerinde tanımlanan katılım payları alınmaz.
(12) 3292 sayılı Vatani Hizmet Tertibi Aylıklarının Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre aylık alan kişilerden SUT’un 3.2.1, 3.2.2 ve 3.2.3 numaralı maddelerinde tanımlanan katılım payları alınmaz.
(13) 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine nazaran aylık alan ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerden SUT’un 3.2.1, 3.2.2, 3.2.3 ve 3.2.4 numaralı maddelerinde tanımlanan katılım payları alınmaz.
(14) 2828 sayılı toplumsal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu hükümlerine gore korunma, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinden ücretsiz faydalanan kişilerden SUT’un 3.2.1, 3.2.2 ve 3.2.3 numaralı maddelerinde tanımlanan katılım payları alınmaz.
(15) Harp malûllüğü aylığı alanlar ile Terörle savaşım Kanunu kapsamında aylık alanlardan ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerden SUT’un 3.2.1, 3.2.2, 3.2.3 ve 3.2.4 numaralı maddelerinde tanımlanan katılım payları alınmaz.
(16) Vazife malûllerinden SUT’un 3.2.1, 3.2.2, 3.2.3 ve 3.2.4 numaralı maddelerinde tanımlanan katılım payları alınmaz.
(17) Kurumca iade alınan tıbbi malzemelerden katılım hisseı alınmaz.
(18) Polis Akademisi ile fakülte ve yüksek okullarda, emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okuyan yada kendi hesabına okumakta iken emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okumaya idame eden öğrencilerden SUT’un 3.2.1, 3.2.2 ve 3.2.3 numaralı maddelerinde tanımlanan katılım payları alınmaz.
(19) Harp okulları ile fakülte ve yüksekokullarda, Türk Silâhlı Kuvvetleri hesabına okuyan yada kendi hesabına okumakta iken askerî öğrenci olanlar ile astsubay meslek yüksek okulları ve astsubay naspedilmek üzere temel askerlik eğitimine tâbi tutulan adaylardan SUT’un 3.2.1, 3.2.2 ve 3.2.3 numaralı maddelerinde tanımlanan katılım payları alınmaz.
(20) 19/5/2011, 23/10/2011 ve 9/11/2011 tarihlerinde meydana gelen depremler sonucunda yaralanan veya sakat kalanlara verilecek protez, ortez, araç ve gereç bedelleri için SUT’un 3.2.3 numaralı maddesinde tanımlanan katılım payları alınmaz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İsteğe Bağlı Sigorta Nasıl Kapatılır Dilekçe Örneği

Çalışılmadığına Dair Bildirim Giriş Sistemi Geçici İş Göremezlik İşveren İşlemleri

SSK Cep No Telefon Ekleme SGK