GSS Borçları Silinecekmi?


Sitemize son zamanlar maksimum sorulan sorulan sorulardan biri olan “genel sağlık sigortası borçları silinecek mi” 2016 senesinde GSS Borçlarına ilişkin hükümet tarafınca meydana getirilen çalışmalar olduğunu biliyoruz. Yeni hükümetin önümüzdeki 3 ay içinde hayata geçireceği vaatleri borçlu yurttaşlar merakla bekliyorlar…

gss-borçları-silinecek

1 Ocak 2012’de yürürlüğe giren Genel sağlık Sigortası kapsamında 18 yaşını doldurmuş herkes sigorta kapsamında yer ediniyor. 18 yaşını aşmış sadece bir işte çalışmayanların ise gelir testine girip gelir seviyelerini belirlemeleri gerekiyor. Bu test sonucunda ya devlet tüm sigorta primlerini karşılıyor veya kişi prim ödeme yükümlülüğüyle karşı karşıya kalıyor.

GSS borçları silinecek mi ? Gelir testine girilmediği için toplam prim borcu 7 milyar TL’yi aşmıştı. Geçtiğimiz ay sonucunda sonlanmış gelir testi başvurularının ise yalnız 500 bin kişide kalmıştı. Borçlu sayısının ise çoğunluğu genç olmak üzere 5 milyonu bulduğu belirtiliyordu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, genel sıhhat sigortası nedeniyle gelir testi yaptırmayan ve çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu yaklaşık 5 milyon kişiye seçim öncesi 7 milyar liraya ulaşan borçların silineceği sözü verdi.
Kimlerin GSS Borçları Silinecek
aslında Başbakan Davutoğlu prim borçlarının silineceği müjdesini 1 Kasım seçim sürecinde vaat etmişti. Bu vaatler hükümet programına da girmişti. Gençlerin GSS prim borçlarının silineceği ile ilgili hükümet programında şöyle deniyor:

Başbakan Davutoğlu 64. Hükümet fiil planında gençlerin genel sağlık sigortası borçlarının sıfırlanacağını söylemiş oldu. Davutoğlu “Gençlerin Genel sıhhat Sigortası prim borçlarını sıfırlıyoruz. Meslek lisesi ve üniversite öğrencilerinin staj yapmalarını özendirici tedbirler alıyoruz. Lise yada üniversite mezunu gençlerimizin Genel sıhhat Sigortası giderlerine destek oluyoruz. Buna gore primler iki yıl süreyle gelir testi yapmaksızın ve prim alınmaksızın devlet tarafından karşılanacak” dedi.

GSS Borçları iyi mi Yapılandırılacak?
Başbakan Davutoğlu gençlere “Borç sorunsı içinde strese girmeyin. 1 Kasım’dan sonrasında ilk işimiz, tüm o borçları silmek olacak. Sistem daha sonra oturacak. Okulu bitirince iki yıl içinde de müddet vereceğiz. İş güç sahibi olur, ondan sonra da ödersiniz” diyerek GSS borçlarının mezun olunduktan sonrasında ödenmeye başlamış olacağını yahut yapılandırılacağını belirtmişti.

Kimler Gelir Testine Giriyor?
Bir toplumsal güvencesi olan vatandaşlarımız, sağlıktan yararlanabilmek için ilave olarak GSS primi ödüyorlar. Doğrusu, SGK’lı çalışanlamış olur, emekliler, dul ve yetim aylığı alanlar, isteğe bağlı sigorta primi ödeyenler ile bunların bakmakla yükümlü olunan eş, çocuk ve anne-babaları ilave GSS primi ödemeden zaten sağlıktan yararlanabilmektedir. Ancak herhangi bir halde SGK’lı çalışmayanlar, sosyal güvenlik kapsamında bulunmayanlar, işsizler, 25 yaşını dolduran kişiler veya öğrenime devam etmediği için toplumsal güvencesi anne-babası üzerinden devam etmeyenlerin Genel sağlık Sigortası Primi ödemesi gerekmektedir.

Genel sıhhat Sigortasında kapsama giren kişilerin ne kadar GSS primi ödeyecekleri gelir testi sonucuna nazaran belirlenmektedir. Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakfına başvurarak, gelir testini yapmış oldurmaları halinde gelir testinin sonucuna gore, genel sağlık sigortası borçları tescil tarihinden itibaren güncellenecektir ve belirlenen gelir seviyesine bakılırsa primler tahakkuk ettirilmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İsteğe Bağlı Sigorta Nasıl Kapatılır Dilekçe Örneği

Çalışılmadığına Dair Bildirim Giriş Sistemi Geçici İş Göremezlik İşveren İşlemleri

SSK Cep No Telefon Ekleme SGK