ölüm aylığı nasıl bağlanır


Yetim çocuklara ölüm aylığı nasıl bağlanır?
Değerli okurlarım, bugünkü yazımda sosyal güvenlikle ilgili iki önemli konuyu sizlere soru ve cevaplarıyla açıklayacağım.
SORU:  SGK‘da yetim çocuklara ölüm aylığı ne şekilde bağlanır?
CEVAP:  Sigortalının ölümü halinde geride kalan erkek ve kızrım, çocukları ile malul çocuklarına belli koşulların yerine getirilmesi halinde ölüm aylığı bağlanmaktadır.
Erkek çocuklar
Erkek çocuklara ölüm aylığı bağlanabilmesi için öğrenci değilse 18, orta öğrenim yapması halinde 20, yüksek öğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmamış olması şarttır. Orta öğrenimin 20, yüksek öğrenimin ise 25 yaşından önce bitirilmesi halinde, ölüm aylıkları bu yaşlar beklenmeden kesilecek, erkek çocukların evlenmesi halinde aylıkları kesilmeyecektir. Sağlık Hizmetleri de yine bu kiriterlere göre verilmektedir.
Kız çocuklar
Kız çocuklarının yaşları ne olursa olsun evli olmaması, evli olmakla birlikte sonradan boşanması veya dul kalması şarttır. Kız çocukların hak sahibi olma şartları içerisinde belli yaşlara kadar öğrenci olma koşulu bulunmamaktadır. Yine kız çocukları yetim aylıklarını alır iken sağlık hizmetlerinden de yararlanabileceklerdir.
Malul çocuklar
Malul çocuklarda, yaş, öğrencilik niteliği ve bekar olma şartları aranmaz. Ölüm aylığı, Kurum Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücünü en az yüzde 60 oranında yitirip malul olduğu anlaşılan kız ve erkek çocuklarına bağlanacaktır

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İsteğe Bağlı Sigorta Nasıl Kapatılır Dilekçe Örneği

Çalışılmadığına Dair Bildirim Giriş Sistemi Geçici İş Göremezlik İşveren İşlemleri

SSK Cep No Telefon Ekleme SGK