SGK Biyometrik Kimlik Doğrulama

Biyometrik Kimlik Doğrulama Projesi yürürlüğe giriyor ve sağlık hizmetlerinde sahtecilik tarihe karışıyor. Biyometrik Kimlik Doğrulama Projesi sayesinde vatandaşlar parmak damar izi analizi yöntemiyle de kimlik doğrulamalarını gerçekleştirebilecek ve böylelikle sağlık hizmetlerini daha adil ve daha hızlı bir şekilde alabilecekler.

Sağlık sektöründe adil hizmet dağıtımının önündeki en büyük engellerden biri olarak görülen “kimlik sahteciliği” Sosyal Güvenlik Kurumu Biyometrik Kimlik Doğrulama Projesi ile son buluyor. 1 Eylül 2013 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek uygulama sayesinde SGK bünyesinde sağlık hizmeti almak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları eskisinden çok daha hızlı ve doğru hizmet alabilecekler. Sağlık hizmetlerinin dağıtım süreçlerinde devrim yaratması beklenen uygulamanın arkasında ise Türk mühendislerinin Ar-Ge çalışmaları yatıyor.

BioPOS ile parmak damar izi doğrulaması nedir?

BioPOS ile parmak damar izi doğrulaması, her insanda benzersiz bir yapıya sahip olan parmak damarı izinin özel bir algoritma ile şifrelenip, Türk teknoloji şirketi Proline tarafından geliştirilen BioPOS cihazı ile analiz edilmesine dayanıyor. Sistem uygulamaya geçtiğinde vatandaşlar sağlık kuruluşlarına yapacakları ilk müracaatta danışma bankolarında kurulacak olan BioPOS cihazlarına parmak damar izlerini kaydettirerek sisteme dahil olacaklar ve vatandaşların parmak damar izi bilgileri SGK merkezinde bulunan sunucularda kriptolu olarak saklanacak. BioPOS cihazı, sağlık hizmeti almaya gelen vatandaşların parmak damar izleri ile T.C. kimlik numaralarını eşleştirecek ve hizmet almak isteyen vatandaşın kimliği onaylanıyor olacak. Böylelikle haksız hizmet alımının önüne geçilmiş olacak.

Türk mühendislerinin geliştirdiği BioPOS cihazı hem mobil hem güvenli

Parmak damar izi doğrulamasının yapılabilmesini sağlayan BioPOS cihazı modern teknolojileriyle dikkat çekiyor. Dünya standartlarında çift katmanlı güvenlik teknolojisini barındıran cihaz, vatandaşların kimlik bilgilerinin harici bir kaynak tarafından ele geçirilme riskini düşük seviyeye indiriyor. Wi-Fi ve 3G ile mobil kullanımı destekleyen cihaz, fiziksel bir mekana bağlı olmadan da kullanılabiliyor.

Proline’ın 81 ilde 7/24 çalışan hizmet ağı ve servis noktaları sayesinde SGK’ya bağlı tüm hastanelerde kullanılabilecek olan BioPOS cihazının bakımı ve servis desteği aksamayacak. Cihaz; 3 yıl içerisinde tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının cebine girmesi planlanan yeni T.C. Elektronik Kimlik Kartları ile de entegrasyon sağlıyor. Kolay kullanıma son derece elverişli bir arayüze sahip olan cihaz, teknoloji altyapısı ve güçlü donanım özellikleri ile kayıt ve doğrulama işlemlerini son derece hızlı bir şekilde gerçekleştiriyor.

Önemli miktarda tasarruf sağlanacak

Parmak damar izi çözümü sayesinde sahtecilik ve usulsüzlüğün önüne geçileceği için sağlık hizmetleri daha etkin ve daha kaliteli bir şekilde vatandaşlara sunulacak. Böylelikle kayıp ve kaçaklar en aza indirilebilecek ve kamu harcamalarında önemli oranda tasarruf gerçekleştirilecek. Sağlık hizmetlerinde yapılacak bu tasarruf, kaynakların da farklı alanlara yönlendirilebilmesini sağlayacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu kararıyla yürürlüğe giren mevzuat gereğince parmak damar izi doğrulama sistemi de 1 Eylül 2013 tarihinden itibaren tüm özel sağlık kuruluşlarında uygulanmaya başlayacak.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İsteğe Bağlı Sigorta Nasıl Kapatılır Dilekçe Örneği

Çalışılmadığına Dair Bildirim Giriş Sistemi Geçici İş Göremezlik İşveren İşlemleri

SSK Cep No Telefon Ekleme SGK